tiistai 30. kesäkuuta 2020

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES (MUISTOJA KULTA-AJOILTA)



Aiheen aloittaminen on aina yhtä vaikeaa kuin nauttia pitsaa ilman limsaa. Kunnes päätin tehdä blogin eräästä lapsuuteni suursuosikista, teini – ikäisistä mutantti ninja kilpikonnista. Niiden kanssa kasvoin ja elin yksinkertaisen 1990 – luvun alun. Blogissa käyn läpi näiden pitsaa popsivien matelijoiden syntytarinaa, kuinka he päätyivät mm. sarjakuviin, televisioon, valkokankaalle ja oheistuotteiksi. Lopuksi kerron omakohtaisia kokemuksia vuosien varrelta.


KUINKA KILPIKONNAT SYNTYIVÄT?

Peter Laird ja Kevin Eastman

Turtlesit loivat amerikkalaiset sarjakuvapiirtäjät Kevin Eastman ja Peter Laird 1980 – luvulla. Tarinan mukaan Eastman oli käymässä Lairdin luona jossa he katsoivat televisiota ja piirsivät. Eastman piirsi kilpikonnan jolla oli nunchakut molemmissa käsivarsissa. Nähtyään kolleegansa piirroksen, Laird nimesi hahmon teini – ikäiseksi mutantti ninja kilpikonnaksi.

Kevin Eastmanin piirtämä Michelangelon prototyyppi; Tästä kaikki alkoi!

Idean siivittämänä Eastman ja Laird ryhtyivät työstämään ideaa vihkoihinsa. He kirjoittivat syntytarinan joka parodioi molempien ihailemaa Daredevil- sarjakuvahahmoa. Yhdestä kilpikonnasta syntyikin lopulta neljä jotka toimivat ryhmänä. Isähahmona toimii mutanttirotta Tikku joka on myös sensei (mestari). Nimeämisessä auttoivat Eastmanin ja Lairdin taidehistoriaopinnot joidenka ansiosta kilpikonnat saivat nimensä renessanssitaiteilijoilta.

Kohtaus ensimmäisestä sarjakuvasta joka julkaistiin 5.5.1984. Kohtauksessa kilpikonnat valmistautuvat veriseen taisteluun pahamaineista Purppura Lohikäärme- jengiä vastaan.

Mestari Tikku. Hän oli alun perin Hamato Yoshi nimisen jalkaninjan lemmikki. Myöhemmin Yoshi joutui surmaamansa kilpailijan Oroku Nakin pikkuveljen Sakin alias Silppurin murhaamaksi. Eräänä päivänä Tikku joutui neljän pelastamansa lemmikkikilpikonnan kanssa mutageenin vaikutuksen alaisiksi jolloin he saivat ihmismäiset piirteet.

Saatuaan sarjakuvan valmiiksi Eastman ja Laird ryhtyivät etsimään julkaisijaa. Valitettavasti kukaan ei ollut halukas ottamaan sarjakuvaa tuotantoon. Kaksikko päätti julkaista sarjakuvansa omakustannuksena Eastmanin saatua 500 $ veronpalautusta. He lainasivat Eastmanin sedältä 700 $ ja käyttivät yhteensä 1200 $ tehdäkseen 3000 kpl kopiot mustavalkoisesta sarjakuvasta. Rahaa jäi vielä markkinointiin ja se kannatti, sillä Eastman ja Laird saivat yhteydenottoja sarjakuvien levittäjiltä jotka olivat halukkaita ostamaan kaikki kopiot.

Ensimmäinen numero tulostettiin ulos 1.4.1984 ja se saatiin nipin napin valmiiksi ennen New Hampshiren Portsmouthissa pidettävää sarjakuvatapahtumaa. Siellä Eastman ja Laird esittelivät tavallista suuremman sarjakuvan 5.5.1984. Kuukauden kuluttua Eastman ja Laird nimesivät yhtiönsä Mirage Studios. Laird jolla oli työkokemusta sanomalehdestä, laati sarjakuvan päätarinasta ja kuvituksesta ns. nelisivuisen mediakortin jonka Eastman ja Laird lähettivät eri TV- ja radioasemille. Jälleen kerran markkinointi auttoi suuresti sarjakuvan mainostamisessa sillä mm. monet paikalliset sanomalehdet kirjoittivat Mirage Studiosista ja heidän luomuksesta.

Ensimmäinen numero jonka kaikki 3000 kopiota myytiin loppuun

Radiokanava PBS teki viiden minuutin ohjelman jossa puhuttiin kahdella jalalla kävelevistä kilpikonnista. Varsinaisen uutisjutun sai aikaan UPI jonka tarina levisi koko Yhdysvalloissa monille sanomalehdille. Tämän ansiosta sarjakuva herätti suurta kiinnostusta ja kaikki 3000 kopiota myytiin pois. Toinen numero (15000 kopiota) joka ilmestyi lokakuussa 1984, myytiin myös nopeasti loppuun kuten maaliskuussa 1985 julkaistu kolmas numero (35000 kopiota).

Menestyksen saattelemana kilpikonna – sarjakuvat laajenivat muihin projekteihin. Suosion kasvaessa lisenssoija agentti Mark Freedman hoksasi kilpikonnien kaupallisen potentiaalin. Hän etsi Eastmanin ja Lairdin käsiinsä joille hän vakuutti saavansa kilpikonnille laajemman menestyksen. Freedman etsi pientä leluyhtiötä joka ottaisi tuotantoon poikien toimintafiguurit. Sopimus syntyi Playmates Toysin kanssa sillä ehdolla että kilpikonnista tuotettaisiin TV – ohjelma. Freedman sai Murakami – Wolf – Swenson (nykyisin Fred Wolf Films) animaatioyhtiön kiinnostumaan viiden jakson minisarjasta televisioon.

Mark Freedman

TV – sarjasta tuli kuitenkin niin suosittu että sarja sai lisää tuotantokausia. Samaan aikaan Freedman sai Archie Comicsin julkaisemaan sarjaan pohjautuvaa värillistä sarjakuvaa. Kyseinen sarjakuva oli suunnattu alkuperäiseen verrattuna lapsille. Menestyksen kasvaessa alkuperäisten sarjakuvien myynti laajeni huomattavasti ja yhden numeron kopioita kaupattiin noin 125 000 kpl.

TURTLESIT TELEVISIOON JA VALKOKANKAALLE


Ensimmäistä Turtles- piirrossarjaa tuotettiin vuosina 1987 – 1996. Tämä oli ensimmäinen Turtles- animaatio joka innosti ihmisiä ostamaan Turtles- aiheisia oheistuotteita kuten leluja, vaatteita, NES- videopelejä jne.

Turtles – lelufiguurit: Itseltäni löytyy vielä kaikki neljä ninja kilpikonnaa entisöitynä.

Tätä Nes – peliä tuli lapsena pelattua silmät kiiluen!

Seuraava sarja ”Ninja Turtles: The Next Mutation” ei saavuttanut edeltäjänsä kaltaista suosiota ja sarja päättyi yhteen tuotantokauteen huonon katsojamäärän vuoksi. Sarjasta puuttui mm. aivan kokonaan kilpikonnien reportteriystävä April O'Neil jonka korvaa naaraspuolinen mutantti ninja kilpikonna Venus de Milo.

Tutustuin sarjaan vuonna 1999 saksalaiselta maksukanavalta

Kolmas sarja saapui Yhdysvaltojen televisioon 8.2.2003. Se oli kahta edeltäjäänsä synkempi ja vakavampi sillä se pohjautui Eastmanin ja Lairdin alkuperäiseen sarjakuvaan. Suomessa sarja nähtiin ensimmäistä kertaa televisiossa MTV3: lla 5.10.2003.

Seurasin tätä sarjaa aluksi nostalgisissa fiiliksissä syksyllä 2003 kunnes kiinnostus ajan myötä lopahti

Neljättä sarjaa tuotettiin vuosina 2012 – 2017. Tämä oli aivan ensimmäinen 3D – Turtles – animaatiosarja. Dialogi oli sekoitus 1980 – luvun Turtles – animaatiota ja Eastmanin ja Lairdin sarjakuvaa. Joitakin sarjan hahmojen muutoksia lukuunottamatta, franchise palautti vanhoja Turtles – faneja luokseen.

Tässä sarjassa April O'Neil oli muutettu reportterista teinitytöksi

Viides sarja ”Rise of The Teenage Mutant Ninja Turtles” alkoi pyöriä televisiossa heinäkuussa 2018. Tämä sarja on herättänyt jonkin verran kritiikkiä kilpikonnien ulkonäön, April O'Neilin muuttaminen afroamerikkalaiseksi ja muutenkin sekavan juonenkulun takia.

Jostain syystä suhtaudun tähän sarjaan kuin ripuliin ja oksennukseen!

Ensimmäinen Turtles – elokuva sai ensi iltansa 30.3.1990. Ennen tuotannon alkua monet elokuvayhtiöt uskoivat, ettei Turtles – elokuvalla ole kaupallista potentiaalia ja sille kävisi yhtä huonosti kuin vuoden 1987 ”Masters of The Universe” elokuvalle. Kuvaukset tehtiin Pohjois-Carolinassa heinä- syyskuussa 1989 vaikka joitakin kohtauksia kuvattiin New Yorkissa.

Teini – Ikäiset Mutantti Ninja Kilpikonnat (1990) elokuvajuliste

Kilpikonnapuvut valmistettiin 18 viikossa Jim Hensonin Creature Shop- pajalla Lontoossa. Asut tehtiin ensin savesta jonka jälkeen ne rakennettiin uudelleen lasikuidusta. Lopulliset asut tuotettiin muoteiksi joiden avulla luotiin vaahtoisesta kumilateksista valmistetut asut.

Jim Henson (1936 – 1990) tilaustyönä valmistamiensa kilpikonnapukujen kanssa. Henson oli tunnettu mm. Seesamtien ja Mupettien luojana. Jatko – osa ”Teini – Ikäiset Mutantti Ninja Kilpikonnat 2: Mönjän Salaisuus” on omistettu Hensonin muistolle sillä hän menehtyi keuhkokuumeeseen 16.5.1990

Elokuva tehtiin 13 500 000 $ budjetilla ja se tuotti 201 965 915 $ Elokuva herätti ilmestyessään paljon kritiikkiä sen synkkyyden ja väkivaltaisuuden takia. Esim. perheen äidit eivät hyväksyneet lapsilleen näin mustanpuhuvaa ninjakilpikonna – elokuvaa, leluyhtiöt eivät suostuneet valmistamaan elokuvaan pohjautuvia lelufiguureja eikä April O'Neiliä näytellyt Judith Hoag suostunut olemaan mukana tulevissa turtles – elokuvissa.

Tämä James Saiton esittämä Silppuri oli synkkä, julma, mustanpuhuva, häikäilemätön ja armoton. Mönjän Salaisuudessa Silppurin esittäjäksi oli vaihtunut kambodzalainen Francois Chau mutta elokuvissa kummankin Silppurin repliikit äänitti David McCharen.

Kaikesta kritiikistä ja kohusta huolimatta, Turtles – elokuva oli menestys ja sen Suomen ensi – ilta koitti 6.12.1990. Elokuva osoittautui niin suureksi menestykseksi että sille alettiin tehdä jatko – osaa ”Teini – ikäiset Mutantti Ninja Kilpikonnat 2 – Mönjän Salaisuus”. Edellisen osan virheiltä päätettiin tällä kertaa välttyä joten jatko – osasta tehtiin enemmän perheystävällinen komedia.

Teini – Ikäiset Mutantti Ninja Kilpikonnat 2 – Mönjän Salaisuus (1991) elokuvajuliste

Aprilin rooliin pestattiin Paige Turco, David Warner esitti Baxter Stockmaniin pohjautuvaa tiedemiestä Jordan Perryä ja Eastmanin ja Lairdin kiellettyä käyttämästä Rocksteadyä ja Bebopia, elokuvan tekijät loivat uudet mutanttihahmot Tokan ja Rahzarin.

Rahzar ja Tokka: Nämä mutantit ovat tyhmyytensä takia pikkulapsen tasolla mutta ovat myös arvaamattoman vahvoja. Mutanttiasuihin olivat sonnustautuneet Mark Glinther ja Kurt Bryant mutta hahmojen repliikit hoiti Frank Welker.

Jatko – osan budjetti oli 25 miljoonaa $ ja se tuotti 78 656 813 $ Kotimaansa ensi – illan jatko – osa sai 22.3.1991 ja Suomessa elokuva nähtiin 19.7.1991. Tällä kertaa vastaanotto oli myönteisempää: Elokuva sai mm. siihen pohjautuvat lelufiguurit ja soundtrack oli suosittu kiitos elokuvassa esiintyneen Vanilla Icen.

Kahden vuoden tauon jälkeen ensi – iltaan saapui ”Teini – ikäiset Mutantti Ninja Kilpikonnat 3” joka oli kahta edeltäjäänsä huonompi. Yhdysvalloissa ensi – ilta koitti 19.3.1993 ja Suomessa 23.7.1993. Budjetti oli 50 miljoonaa $ mutta tällä kertaa kolmas osa tuotti vaivaiset 42 273 609 $ Yhdysvaltojen lisäksi kuvauksia tehtiin myös Hong Kongissa.

Teini – Ikäiset Mutantti Ninja Kilpikonnat 3 (1993) elokuvajuliste

Ns. Neljäs osa saapui valkokankaalle 23.3.2007 ja Suomeen 24.6.2007. Monen vuoden uuvuttavan tuotannon jälkeen elokuvasta päätettiin tehdä 3D – animaatio jota oltiin suunniteltu jo vuodesta 2000 lähtien. Elokuva maksoi 34 miljoonaa $ ja tuotti 95 608 995 $ Mestari Tikulle äänensä antanut amerikanjapanilainen näyttelijä Mako Iwamatsu ei ehtinyt nähdä viimeistä elokuvaansa sillä hän kuoli ruokatorven syövän nujertamana 21.7.2006.

TMNT (2007) elokuvajuliste

Mako Iwamatsu

Seitsemän vuoden kuluttua uusi Turtles – elokuvasarja näki päivänvalonsa 8.8.2014 (Suomessa kaksi viikkoa myöhemmin). Budjetti oli 125 – 150 miljoonaa $ ja elokuva tuotti huikeat 493 miljoonaa $ Elokuva herätti tuotantoaikana kritiikkiä mm. kilpikonnien ulkonäön takia ja alkuperäisen Silppurin esittäjän William Fichtnerin valinta suututti Turtles – fanit. Fichtneristä tehtiin Eric Sacks niminen häikäilemätön liikemies ja uudeksi Silppuriksi kiinnitettiin amerikanjapanilainen Tohoru Masamune.

Teenage Mutant Ninja Turtles (2014) elokuvajuliste. Kävin katsomassa tämän elokuvan Kotkan Kinopalatsissa 25.8.2014

Mahtavan tuoton ansiosta jatko- osaa alettiin työstää heti. ”Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of The Shadows” näki ensi – iltansa 3.6.2016 Yhdysvalloissa ja Suomessa. Budjetti oli 135 miljoonaa $ ja tuotti 245 600 000 $ Jatko- osaan tuotiin mukaan mm. Casey Jones ja aivan ensimmäistä kertaa valkokankaalla Baxter Stockman, Krang, Rocksteady ja Bebop. Valitettavasti ”Out of The Shadows” floppasi (tuotti vähemmän kuin edeltäjänsä) niin pahasti että tekijät luopuivat elokuvasarjan kolmannesta osasta (Baxter Stockmania esittänyt Tyler Perry oli julkisesti luvannut mahdollisen kolmannen elokuvan jossa nähtäisiin kauan odotettu mutanttikärpänen).

Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of The Shadows (2016) elokuvajuliste. Jostain kumman syystä minä ja Tiia olimme näytöksen ainoat katsojat

Stephen Amellin esittämä Casey Jones joka oli aluksi potkut saanut vanginvartija kunnes päätti ryhtyä oman käden oikeuden kostajaksi rikollisuudelle. Mielestäni Casey Jonesin rooli olisi sopinut paremmin Ryan Reynoldsille

Tyler Perryn esittämä Baxter Stockman. Elokuvaa katsellessani minua ärsyttää Baxterin idiootin nauru

Tämä Krang on ruma kuin synti! Hahmon äänenä toimii Brad Garrett

Jokin näiden Bebopin ja Rocksteadyn kanssa meni pahasti mönkään. Mutanttitollojen ääninä ovat Gary Anthony Williams ja Sheamus Farrelly

OMAKOHTAISIA KOKEMUKSIA VUOSIEN VARRELLA


Olen ollut Turtles – fani niin kauan kuin muistan. Ensimmäiset muistikuvani ovat kesältä 1990 kun vanhempani palasivat Rhodoksen reissulta ja jakoivat tuliaisia. Sain tuolloin aivan ensimmäisen lelufiguurini joka oli Leonardo. Myöhemmin samana vuonna ostin äitini kanssa elomarkkinoilta Michelangelon ja samana päivänä sain toiseksi vanhimmalta isosiskoltani Donatellon.

Kului vuosi jolloin olin enoni häissä. Hänen silloinen vaimonsa oli kotoisin Merikarvialta. Muistan että pidimme taukoa Humppilassa jossa ruokailimme Kauppakeskus Humppilan Lasissa. Tuolloin kauppakeskuksessa toimi pieni lelukauppa jossa kävin äitini ja toiseksi vanhimman siskoni kanssa. Pienen etsinnän jälkeen löysin Turtles – hyllystä Raphaelin jonka äiti luojan kiitos suostui ostamaan. Kassalla myyjä antoi kylkijäisiksi ilmaissarjakuvalehden.

Muuten lapsuuteni kului Turtleseiden parissa lelufiguureilla leikkiessä, piirrettyjä ja elokuvia katsoessa, muutamaa NES – videopeliä pelatessa, sarjakuvia selatessa ja omia mielikuvitustarinoita keksiessä.

Ninjakettu Ninjara seikkaili Turtles – sarjakuvissa vuosina 1992 – 1995. Hän seurusteli Raphaelin kanssa ja oli taitava miekankäyttäjä.

Aikuisiällä olen mm. entisöinyt vanhat lelufiguurini (kesällä 2009), katsonut vaimoni Tiian kanssa monet kerrat Turtles – elokuvia ja lapsuutemme Turtles – piirrossarjaa pitsaa syöden, arvioinut millainen vuoden 2007 elokuva olisi ollut oikeasti tehtynä elokuvana ja kesäkuussa 2019 löysin Tampereelta Antikvariaatti Makedoniasta Turtles – sarjakuvan vuodelta 1994 jonka olen aikaisemmin omistanut.

Ostin tämän DVD – boksin syksyllä 2007 ja sitä tulee silloin tällöin katsottua pitsan ja Cokiksen kanssa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti