maanantai 7. lokakuuta 2019

UUNO TURHAPURO (JÄÄKAAPIN VARJOSTA KANSAN SUOSIKIKSI)

Oma töherrys vuosimallia 2014


Aiheen valitseminen on vaikeaa mutta sitten päätin tehdä blogin eräästä tunnetusta kotimaisesta elokuvahahmosta Uuno Turhapurosta. Blogissa kerron omakohtaisia näkemyksiä Uunon maailmasta, hahmon historiaa ja ennen kaikkea mitä Uuno jätti suomalaiseen huumoriin.

Itse olen tuntenut tuon jääkaapin varjossa, sohvalla makaavan harvahampaan jo 1990 – luvun alusta lähtien. Näin tuolloin ensimmäistä kertaa elokuvat ”Uuno Turhapuro Herra Helsingin Herra” (1991) ja ”Uuno Turhapuro – Suomen Tasavallan Herra Presidentti” (1992). Mielestäni parhaat Turhapuro – elokuvat ovat ”Lottovoittaja UKK Turhapuro” (1976), ”Uuno Epsanjassa” (1985), ”Tupla – Uuno” (1988) ja ”Johtaja Uuno Turhapuro – Pisnismies” (1998).

Uuno Turhapuro Herra Helsingin Herra (1991): Uuno Turhapuro (Vesa – Matti Loiri) ja Pentti Tömisevä (Pirkka – Pekka Petelius)

Uuno Turhapuro – Suomen Tasavallan Herra Presidentti (1992)

Lottovoittaja UKK Turhapuro (1976): Vuoristoneuvos Tuura (Tapio Hämäläinen), Elisabeth Turhapuro (Marjatta Raita), Uuno ja rouva Tuura (Marita Nordberg)

Uuno Epsanjassa (1985): Uuno ja Rosita de Carlos (Satu Silvo)

Tupla – Uuno (1988): Lydia (Caron Barnes) ja Uuno

Johtaja Uuno Turhapuro – Pisnismies (1998): Peni Turhapuro (Santeri Kinnunen) ja Uuno

Minulla itselläni on ollut aiemmassa elämässä samanlaisia taipumuksia kuin Uunon appiukolla vuoristoneuvos Elmeri Voldemar Tuuralla. Olin nuorempana usein hermostunut, helposti kiihtynyt, rähjäsin henkilöille joista en pitänyt ja minullakin on ollut/on listalla henkilöitä joidenka kanssa en tule toimeen (”Minä en kertakaikkiaan siedä nähdä silmissäni sitä roskaläjää!” Vuorosanalainaus elokuvasta ”Tupla – Uuno”).

Vuoristoneuvos Tuura

Aluksi suhtauduin vanhimpaan siskonpoikaani Janneen kuin Tuura Uunoon kun hän syntyi heinäkuussa 1998. Muistan sen jouluaaton vuonna 1997 kuin eilisen kun sain tietää että minusta tulee seuraavana kesänä eno. Pienen pysähdyksen jälkeen tuntui siltä kuin pää halkeaa ja verisuonet katkeavat. Kuukausi Jannen syntymän jälkeen olin kuunnellut korvia raastavaa parkunaa, jolloin olisi tehnyt mieli sanoa: ”Vaientakaa tuo vauvapuolinen Ginger Rogers tai multa katkee verisuoni!”. Oman itseni takia pidin hampaat irvessä ja mölyt mahassa. Myöhemmin totuin Janneen kun toinen siskonpoikani Joona syntyi huhtikuussa 2000.

Vesa – Matti Loiri joka esitti Uuno Turhapuroa vuosina 1973 – 2004, ilmoitti vuonna 2015, ettei Uunoa saa enää käyttää missään muodossa. Loirin mukaan on keksittävä uusi ”kansan rakastama huumorihahmo”. Kuitenkin olen itse sitä mieltä että vielä olisi tilaa yhdelle Turhapuro – elokuvalle. Vesku itse ei olisi mukana elokuvassa vaan lupa elokuvahankkeelle pyydetään Loirilta, Pirre Pasaselta (Speden tytär), Anna – Maija Kokkoselta (Eren leski) ja Kiti Kokkoselta (Eren ja Titta Jokisen tytär).

Elokuvan nimi olisi ”Uuno Turhapuron Lapsuus- ja Nuoruuspäivät”. Elokuva pohjautuisi Uunon kertomiin lapsuus- ja nuoruusmuistoihin maaseudulla. Elokuvassa ei olisi niitä henkilöitä jotka sotkettiin mukaan ”Uunon Huikeat Poikamiesvuodet Maaseudulla” (1990). Esim. Uuno ei vielä tuolloin tuntenut Härski Hartikaista, Sörsselssöniä ja Tuuran perhettä.

Uunon Huikeat Poikamiesvuodet Maaseudulla (1990)

Nuoren Uunon rooliin sopisivat mm. Jon – Jon Geitel, Jasper Pääkkönen tai Lauri Tilkanen. Uunon isän maanviljelijä/pontikankeittäjä Hugo Turhapuron rooli olisi kuin pedattu Jope Ruonansuulle. Uunon 17 veljestä Tarmo Turhapuron rooli olisi kuin luotu Timo Lavikaiselle. Uunon ensimmäisen ihastuksen Mantan rooliin sopisivat mm. Hennariikka Laaksola, Amanda Pilke tai Alina Tomnikov. Uunon äidin Gunhildin rooli sopisi Elina Knihtilälle, kansakoulunopettajan ja opettajanrouvan rooleihin Jani Volanen ja Lotta Lehtikari. Osuuskaupanleskirouvan ja postinvanhanpiian rooleihin Susanna Haavisto ja Anu Sinisalo.

Uuno Turhapuron tarina alkaa tiettävästi 1960 – luvun lopulta. Vesa – Matti Loiri aloitti yhteistyön Spede Pasasen kanssa vuonna 1968 ensi – iltaan tulleessa komediassa ”Noin 7 Veljestä” (ohjaajana Jukka Virtanen). Seuraavan vuoden elokuussa ensi – iltaan tuli Ere Kokkosen ohjaama komedia ”Leikkikalugansteri” jossa Loiri esittää leikkikaluyhtiön kamreeria. Tarkalla silmällä ja korvalla kamreerissa voi havaita samoja piirteitä kuin Uunossa. Seuraavaksi Ere Kokkosen ohjaustyönä oli ”Pohjan Tähteet”, jonka Spede tuotti. Käsikirjoituksesta vastasivat Kokkonen, Pasanen ja Loiri. Elokuvan ensi – ilta koitti 25.12.1969 mutta Lapissa tehtyjen kuvausten aikana Spede ja Vesku yöpyivät eräässä mökissä. Yöpymispaikassa kaksikko suunnitteli sketsejä ”Spede Show” nimiseen TV – ohjelmaan tulevaa vuosikymmentä varten.

Leikkikalugangsteri (1969): Tanssinopettaja (näyttelijä ei tiedossa) ja kamreeri (Vesa – Matti Loiri)

Pohjan Tähteet (1969): Paavali Pohja (Vesa – Matti Loiri) ja Igor Lötjönen (Ville – Veikko Salminen)

Varmaa tietoa ei ole kumpi keksi rähjäisen hampuusimiehen joka elää vaimonsa ja naapureidensa kustannuksella. Idea toteutettiin 1970 – luvun alussa, prototyypin nimeksi tuli Usko ja vaimoksi kiinnitettiin Marjatta Raita (1944 – 2007) joka oli valmistunut teatterikoulusta. Uskon touhuilut huvittivat kansaa niin paljon että hahmon uudeksi nimeksi tuli Uuno Turhapuro. Ere ja Spede päättivät tehdä Uunolle oman elokuvan ja ”Uuno Turhapuro” sai ensi – iltansa 24.8.1973. Tuotantovaiheen alussa Spede olisi halunnut itse olla Uuno. Rooli ei toiminut ja Vesku sai jatkaa Uunon roolia. Spede oli katkera ja mustasukkainen.

Uunon ensi esiintyminen Spede Showssa vuonna 1971 (tuolloin hahmon nimi oli Usko)

Uuno Turhapuro (1973) elokuvanjuliste

Ensimmäisen elokuvan jälkeen seurasi 18 muuta Uuno Turhapuro – elokuvaa kunnes 10.9.2004 ensi – iltaan tullut ”Uuno Turhapuro – This is My Life” sulki esiripun elokuvasarjan osalta. Spede oli jo kuollut sydänkohtaukseen 7.9.2001 ja Ere menehtyi syövän uuvuttamana 16.10.2008. Mitä Uuno Turhapuro jätti kotimaiseen huumoriin? Eri ikäluokkia edustavia faneja, hervotonta huumoria, elämäntapoja, nostalgisia repliikkejä ja ennen kaikkea aukon uudelle kansan suosikkihahmolle. Hyvällä tuurilla kirjailija Tuomas Kyrön luoma Mielensäpahoittaja saattaa lunastaa paikkansa uutena suosikkihahmona.

Uuno Turhapuro – This is My Life (2004): Vanhainkodin pankkiiri (Heikki Kinnunen) ja Uuno

Jos hyvin käy, Mielensäpahoittaja saattaa onnistua lunastamaan Uuno Turhapuron jättämän paikan


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti